уторак, 28. март 2017.

Šta je darkweb i kako se koristi


Postoji mnogo misterije oko toga šta je zapravo dark web. Mnogi misle da se radi o nekom ilegalnom mestu gde se trguje što do neke mere i jeste tačno. Međutim ja ću pokušati da u ovom postu malo demistifikuje stvari.

Koliko procenata interneta čini darkweb?
Statistika kaže da je nešto manje od 5% ukupnog interneta clear web koji se može videti standardnim pretraživačima koje korisnici koriste. Sve ostalo a procenjuje se da je to negde oko 96% jeste deep web. Deep web jeste deo interneta koji se ne može pretraživati i nije vidljiv standardnim pretraživačima međutim to nije dark web. Na deep webu se nalazi veliki broj zaštićenih sadržaja do kojih je potrebna šifra da bi se pristupilo. Veliki broj univerziteta, istraživačkih ustanova i firmi koriste ovakve zatvorene vidove mreže. Jedan deo deep weba jeste i darknet koji procentualno čini više od 80% ukupnog interneta i koji je u potpunosti kriptovan.

Kako se pristupa dark webu i da li je to legalno?
Pristup dark netu je preko Tor pretraživača koji omogućava pristup ovoj mreži kroz različite rutere koji anonimiziraju saobraćaj. Sve sto je potrebno jeste otici na zvaničan sajt i preuzeti instalaciju ovog pretraživača. Zatim je potrebno instalirati i pokrenuti program posle čega smo na dark netu. Mnogi misle da je ovo protivzakonito što zapravo i nije jer pristup ovoj mreži nije ništa protivzakonito. Međutim ono što ćete raditi i gde ćete se kretati kroz dark web može biti u suprotnosti sa zakonom.

Kako se plaća na dark webu?
Bitcoin je kripto valuta koja se koristi za plaćanje svega na dark webu. Radi se o tome da je to transakcija koja se ne može ispratiti i samim tim nije moguće utvrditi identitete lica koje učestvuju u transakciji. Vrlo je zanimljivo da ova valuta nema stvarno pokriće u novcu ili zlatnim polugama kao sve ostale valute već se isključivo čuva i stvara na računaru procesom koji je poznat kao "rudarenje". Kada se sve sabere i oduzme, ukoliko se bavite rudarenjem ne možete mnogo da zaradite zbog potrošnje struje osim ako ne koristite tuđe resurse.

Gde je ta tamna pijaca?
Na dark webu postoji veći broj foruma gde se vrši prodaja i kupovina različitih stvari. U ponudi su sve vrste opojnih sredstava, lekova, oružja sa i bez serijskih brojeva, lažnih vozačkih dozvola i ostalih dokumenata, ukradeni email nalozi sa siframa za pristup i još mnogo toga. Ono što se još tamo može naći jeste usluga RentaHaker koja služi za to da možete iznajmiti hakera koji će za vrednost bitkoina od oko 200$ u protivvrednosti uraditi hakovanje za vas. Još jedna od stvari koja je posebno nelegalna jeste dečja pornografija i to je nešto oko čega se diže najviše prašine. Jedan od najpoznatijih ovakvih "mračnih mesta" jeste Silk Road koji je zatvoreno 2013 godine ali se ponovo vratio 2014 pa je opet ukinut. Međutim i pored toga i dalje postoji veliki broj kopija koje i dan danas lepo posluju. Jedan od najpopularnijih jeste Alpha Bay koji predstavlja eBay na dark webu.

Kako pretraživati dark web?
Kada pokrenete Tor brauzer i pristupite dark webu postavlja se pitanje šta dalje odnosno kako pretraživati dark net. Bitno je istaći da dobrih pretraživača kao što su google i bing tamo nema već postoji nekoliko koji su u razvoju i koji vam neće dati očekivane rezultate na osnovu nekih upita. Takođe adrese nisu lake za kucanje i pamćenja kao na clear webu izgledaju otrpilike ovako: http://32rfckwuorlf4dlv.onion/
Za one koji prvi put pristupaju predlažem da pogledaju koristan link.

Nadam se da sam ovim postom uspeo da bar malo demistifikujem pojam dark weba i deep weba kao i da dam malo više objašnjenja o ovoj temi koja je obavijena velom tajne.

1 коментар: