уторак, 12. децембар 2017.

Chrome od sada moze da izoluje sajt


Nova varijanta popularnog google pretraživača dobila je u svojoj verziji 63 novu mogućnost koja će posebno povoljno uticati na bezbednost poslovnih korisnika ali i ličnih računara. Evo o čemu se radi.
Novina koja omogućava izolaciju sajta zove se Site isolation. Administratori sada mogu da podese da Chrome prikazuje sadržaj za svaki otvoreni web sajt u zasebnom procesu, izolovanom od drugih web sajtova. Cilj nove opcije jeste da se napravi dodatna sigurnosna granica između web sajtova, tako da se osigura da se novi proces pokreće svaki put kad se poseti novi domen.

Kako to sve funkcioniše

Postoje dve opcije odnosno dva pravila. Jedna je izolacija za sve web sajtove, a druga je izolacija samo sa liste određenih web sajtova (npr. sajtovi na kojima se korisnici prijavljuju i ostavljaju svoje podatke). Ako korisnici ne omoguće nijedno od ova dva pravila, Chrome će nastaviti sa svojom starom politikom: jedna kartica, jedan proces.
Još jedna novina u novoj verziji Chrome je da će administratori od sada moći da blokiraju upotrebu dodataka za Chrome na osnovu dozvola koje traže. Na primer, mogu se blokirati sve ekstenzije koje zahtevaju korišćenje web kamere ili mikrofona. Pored ovoga bitno je istaći i da nova verzija pretraživača sa oznakom 63 dolazi sa podrškom za TLS 1.3 koji će se za sada koristiti samo za gmail.

Da li postoji neki problem

Može se reći da su sva unapređenja vrlo pozitivna sa aspekta bezbednosti međutim jedino što opcija izolacije sajta ima svoju cenu a to je korišćenje memorije od strane Chrome-a koje je u tom slučaju veće za 10 do 20%.

Nadam se da je ovaj post bio od koristi a ukoliko želite da saznate kako uključiti opciju izolacije sajta pogledajte sledeći link.

1 коментар:

  1. Ako vam je potrebna usluga pouzdanog hakera za hakiranje baze podataka mobitela ili sustava, brisanje kriminalnih dosijea ili vraćanje ukradenog Bitcoina, obratite se easybinarysolutions@gmail.com ili whatsapp: +1 3478577580 koji su vrlo pouzdani i povjerljivi.

    ОдговориИзбриши