понедељак, 18. децембар 2017.

Kako hakeri mogu zloupotrebiti vas racunar za rudarenje kriptovaluta


U poslednje dve nedelje tema kriptovaluta a posebno bitcoina se eksponencijalno povećala.

Razlog tome je ogroman skok cene bitcoina koja se u momentu pisanja ovog teksta kreće u iznosu nešto manje od 19.000$ za jedan bitcoin sa tendencijom daljeg rasta.

I to nije sve, osim bitcoina zabeležen je konstantan rast cena Ethereum i Litecoin kriptovaluta. Samim ovim postavlja se pitanje svih vrsta manipulacija vezanim za ove i slične kriptovalute.

Ovaj post sam želeo da posvetim toj temi i da upoznam širu zajednicu sa opasnostima.


Šta se promenilo

Nekada je primarna meta sajber kriminalaca bio računar korisnika ali sa namerom da se sa njega ili ukradu podaci na neki način ili da se taj računar pretvori u zombi računar koji postaje deo velike botnet mreže zaraženih računara koji se mogu koristiti za DDOS napade ili slanje SPAM poruka.

Razvojem popularnosti kriptovaluta sajber kriminalci su došli na ideju da iskoriste računare korisnika interneta za jednu sasvim drugu namenu.

Radi se o tome da se računar korisnika to jest njegov centralni procesor (CPU) koristi za nešto što je poznato kao proces "rudarenja" odnosno rešavanja kriptografskog algoritma koji se koristi za generisanje novih bitcoina.

Kako to sve funkcioniše

Osnovna ideja jeste da se veliki broj web sajtova inficira malverom kome je osovni cilj da "rudari" određenu kriptovalutu na račun vlasnika računara koji ga posećuje odnosno njegovog CPU-a.

Da se ovo već uveliko radi dokazuje blog na poznatom sajtu Sucuri gde se piše o tome da je preko 5500 wordpres sajtova inficirano malverom koji se koristi za "rudarenje" kriptovalute poznate pod nazivom Monero. Međutim da to nije najgore pokazuje i istraživanje Malwarebytes gde možemo pročitati da čak i posle zatvaranje taba određenog sajta proces "rudarenja" se nastavlja.

Još jedna stvar koja je veoma interesantna jeste i istraživanje TrendMicro gde se može pročitati da nisu samo računari mete ovakvih napada već i android uređaji u ovom slučaju se radi o Google play aplikacijama koje koristi JavaScript da bi se koristio CPU smart telefona ili tableta.


Šta stoji iza ovoga

Firma koja je napravila kod koji se izvršava na pretraživačima korisnika bez upozorenja i znanja korisnika je CoinHive.

Veliki broj sajtova nije upozorio korisnike, ovo je posebno prisutno na torrent sajtovima gde prednjači The Pirate Bay međutim neki od ovih sajtova su ipak upozorili korisnike kao što je na primer 4 oktobra uradio PassThePopcorn torent sajt kada je najavio da će početi sa korišćenjem ove tehnike za rudarenje Monero kriptovalute kao načina za finansiranje rada samog torent sajta.



Kako da se spreči izvšavanje koda

Postoji nekoliko načina da sprečite izvršavanje ovakvih kodova na vašim uređajima.

Na primer za Google Chrome postoje dve izuzetno popularne ekstenzije za ovu namenu NoCoin i minerBlock.

Potrebno je da potražite na internetu rešenje za vaš pretraživač ili uređaj koji koristite ukucavanjem CoinHive javascript code stop.

Opera je u svojoj novoj verziji 50 prvi pretrazivac sa ugradjenom zastitom.

Šta dalje, kuda idemo

Sajber kriminalci su shvatili da im se više isplati da napadnu i koriste CPU velikih računara koji imaju izuzetno veliku procesorsku moć, a ne običnih kućnih i laptop računara što dokazuje vest agencije Reuters o napadu na Ruski kompjuter koji se koristi za naftovod i nije poznato koliko je bitcoina generisano na njegovom procesoru.




Nadam se da sam uspeo da širu publiku upozorim na najnoviji trend koji će se u naredni periodu sve više zloupotrebljavati. Ukoliko želite da proverite trenutnu vrednost kriptovaluta to možete uraditi na sledećem linku.

1 коментар:

  1. Ako vam je potrebna usluga pouzdanog hakera za hakiranje baze podataka mobitela ili sustava, brisanje kriminalnih dosijea ili vraćanje ukradenog Bitcoina, obratite se easybinarysolutions@gmail.com ili whatsapp: +1 3478577580 koji su vrlo pouzdani i povjerljivi.

    ОдговориИзбриши