уторак, 23. јануар 2018.

Porazavajuca statistika primenjenih zakrpa za Meltdown i Spectre bagove


Iako sam već dva prethodna posta posvetio ovoj aktuelnoj i veoma vrućoj temi i ovaj post će biti posvećen tome. Radi se o tome da je veoma mali broj kompanija primenio zakrpe za dva veoma popularna baga Meltdown i Spectre o kojima više možete pročitati u prethodnom postu.
Po istraživanju koje je sprovela kompanija Barkly statistika kaže sledeće:
- manje od 26% sistema dobilo je zakrpe za Meltdown i Spectre bagove
- svega 4% ispitanika reklo je da su zakrpe instalirane na svim njihovim računarima
- 46% kompanija koje su obuhvaćene istraživanjem je reklo da nisu znale da je potrebno da se ispune dodatni uslovi da bi se instalirale zakrpe zbog problema sa antivirusnim programima
- 42% ispitanika je reklo da su ih proizvođači antivirusa obavestili o kompatibilnosti njihovih proizvoda sa zakrpama
- 6% ispitanika je priznalo da su imali problem sa rušenjem sistema zbog ažuriranja
- 59% ispitanika reklo da su zabrinuti da bi  instrukcije koje su dobili mogle da izazovu problem

Inače ovo je ključ koji je potrebno da bude prisutan na sistemu kako bi se zakpre za Meltdown i Spectre bagove primenili.
Microsoft je objavio Meltdown i Spectre PowerShell skriptu kako bi pomogao sistem administratorima da utvrde da li im je zakrpa potrbna ili ne. Međutim i tu statistika nije sjajna:
- samo 41% onih koji su zaduženi za sisteme u kompanijama čulo za nju.
- čak 80% ispitanika je izjavilo da proces ažuiranja nije sasvim jasan, i to je razlog zašto su mnogi sistemi ostali neažurirani.

Nadam se da će se uskoro ovo rešiti jer sigurnosni problemi vezani za Meltdown i Spectre bagove uopšte nisu naivni tako da je izuzetno važno za sve da se ovaj problem što pre na kvalitetan način reši. Zbog velike važnosti i aktuelnosti teme nadam se da mi čitaoci bloga ne zameraju što sam toliko vremena posvetio ovom problemu.

0 коментара:

Постави коментар